Индија за виза во Индија - Коронавирус

30 април 2021 година

Министерството за внатрешни работи (МХА) има обновен објект за електронска виза (е-виза) за странци од 156 земји, кои имаат намера да ја посетат Индија заради деловни активности, конференции и од медицински причини, вклучително и во случај на медицински придружници. Е-визата за туристите допрва треба да биде обновена.

13 март 2020 година - Советодавно: Ограничувања за патувања и визи поврзани со COVID-19

За сузбивање на сите претходни совети издадени на оваа тема, следниве визни ограничувања се издадени за спроведување.

  1. Сите постојни визи издадени на државјани на која било земја, освен оние што им се издадени на дипломати, службени лица, ООН / меѓународни организации, Вработување, визи на проекти се суспендирани до 15 април 2020 година. Ова ќе стапи на сила од 1200 GMT, на 13 март 2020 година во пристаништето на заминување на кој било странец за патување натаму во Индија.
  2. Визите на сите странци веќе во Индија остануваат валидни. Тие можат да го контактираат најблискиот FRRO / FRO преку модулот е-FRRO за продолжување / конвертирање на нивната виза или грант на која било конзуларна служба доколку одлучат да го сторат тоа.
  3. Објектот за патување без виза што им е доделен на имателите на картички OCI ќе биде во притвор до 15 април 2020 година. Ова ќе стапи на сила од 1200 GMT, на 13 март 2020 година во пристаништето на поаѓање на кој било странец за патување натаму во Индија.
  4. Секој странски државјанин кој има намера да патува во Индија од привлечни причини може да ја контактира најблиската индиска мисија за свежа виза.
  5. Сите дојдовни патници, вклучително и индиски државјани кои пристигнуваат од која било дестинација и ги посетиле Кина, Италија, Иран, Република Кореја, Франција, Шпанија и Германија на или по 15 февруари 2020 година, ќе бидат ставени во карантин за минимален период од 14 дена. Ова ќе стапи на сила од 1200 GMT, на 13 март 2020 година на пристаништето на поаѓање на таквите патници.
  6. Меѓународниот сообраќај преку копнените граници ќе биде ограничен на назначените контролни пунктови за имиграција со робустен медицински центар за преглед. За нив ќе бидат известени одделно од Министерството за внатрешни работи.
  7. На индиските државјани во моментов во странство им се советува да избегнуваат несуштинско патување. Тие се информирани дека можат да бидат ставени во карантин минимум 14 дена по пристигнувањето во Индија.
  8. На сите индиски државјани им е препорачано да ги избегнуваат сите несуштински патувања во странство. По нивното враќање, тие можат да бидат подложени на карантин минимум 14 дена.

Ажурирање - 9 март 2020 година

Предупредување: Ограничувања за патувања и визи идентификувани со COVID-19

Сите нормални (налепници) визи / е-виза (сметајќи VoA за Јапонија и Јужна Кореја) им дозволија на државјаните на Италија, Иран, Јужна Кореја, Јапонија и дадоа најдоцна до 03.03.2020 година и кои сè уште не влегле во Индија, стојат суспендирани . Таквите оддалечени државјани не можат да влезат во Индија од точките за проверка на имиграција на воздухот, копното или пристаништето. Оние што бараат убедување од Индија заради убедливи причини, можат да бараат нова виза од најблиската индиска амбасада / конзулат

Вообичаена (налепница) виза / е-виза им е дозволена на државјаните на Народна Република Кина, дадена најдоцна до 05.02.2020 година пред тоа беше суспендирана. Stayе остане на власт. Таквите кинески државјани не смеат да влегуваат во Индија од контролни пунктови за имиграција на воздухот, копното или пристаништето. Оние што очекуваат да излезат во Индија под убедливи услови може да аплицираат за хартиена виза до најблиската индиска амбасада / конзулат.

Обични визи (налепници) / е-визи им го признаа на секој оддалечен државјанин кој се упати кон Народна Република Кина, Иран, Италија, Јужна Кореја и Јапонија на или по 01.02.2020 година, а кои сè уште не влегоа во Индија, стопирани се. Таквите државјани надвор не можат да влезат во Индија од точките за проверка на имиграција на воздухот, копното или пристаништето. Оние што бараат убедување во Индија под убедливи услови, можат да аплицираат за нова виза во најблиската индиска амбасада / конзулат.

Претставници, власти на Обединетите нации и други меѓународни тела, државјани на странство граѓани на Индија (OCI) и сопственици на картички Aircrew од горенаведените нации се исклучени од ваквото ограничување на премин. Како и да е, нивниот клинички преглед е задолжителен.

Сите оддалечени и индиски државјани кои влегуваат во Индија од какво било пристаниште, треба да ја соодветствуваат соодветно пополнетата структура за самоодговорување (броејќи индивидуални точки на интерес на пример телефонски бр. Повеќе, адреса во Индија) и историја на патувања, до здравствени власти и имиграциони органи во сите пристаништа .

Патниците (оддалечени и индиски), освен оние ограничени, кои се појавуваат директно или преку врски од Кина, Јужна Кореја, Јапонија, Иран, Италија, Хонг Конг, Макао, Виетнам, Малезија, Индонезија, Непал, Тајланд, Сингапур и Тајван мора да искусат клинички скрининг на пристаништето за премин во Индија.


Ажурирање - 4 март 2020 година

Патничко советничко Министерство за здравство во Индија

  1. Сите редовни визи и е-виза (вклучително и Виза за пристигнување за Јапонија и Јужна Кореја) доделени на државјани на Италија, Иран, Јужна Кореја, Јапонија и издадени на или пред 3 март и кои сè уште не влегле во Индија, стојат суспендирани со непосреден ефект .
  2. Редовна виза и е-виза дадена на сите странски државјани кои патувале во Народна Република Кина, Иран, Италија, Јужна Кореја и Јапонија на 1 февруари или после тоа, а кои сè уште не влегле во Индија, се суспендирани со непосреден ефект.

Статистика - Индија има вкупно 6 позитивни случаи од кои 3 веќе се опоравени.

Во меѓувреме, индискиот премиер Нарендра Моди повика да не се паничи и се направи опсежен преглед за подготвеноста на Коронавирус.
Коронавирус Ажурирајте го Премиерот Моди
https://twitter.com/narendramodi/status/1234762637361086465


Ажурирање - 27 февруари 2020 година

Коронавирусот може да се управува. Сè уште се шири надвор од Кина. Носителите на туристички визи во Индија и носителите на визи за бизнис во Индија се безбедни за патување во земјата. Ажурирањето на 26 февруари 2020 година од страна на Светската здравствена организација ја прогласи Индија за безбедна земја за патување. Ако сте ја посетиле Кина неодамна, тогаш може да бидете прашани за тоа за време на процесот на аплицирање за Индиска виза преку Интернет (eVisa India).


Ажурирање - 14 февруари 2020 година

Ажурирање на коронавирус

За да се заштити Индија од какво било влијание врз туристите или локалното население, објави Владата на Индија откажување на индиската виза преку Интернет (eVisa Индија) за кинеските посетители. Има вкупно 24 земји надвор од Кина кои имаат регистрирано случаи на Коронавирус.

Имаше само 3 случаи на коронавирус на индиски патници од јужната држава Керала. Владата на Индија презеде строги мерки, ги ограничи на бродот за крстарење Diamond Princess. Сите тројца закрепнаа и се во карантин 3 дена дома.

Индиската влада презеде проактивни мерки за евакуација на над 600 Индијци кои живеат во епицентарот на Коронавирус, Вухан - Кина. Нивната состојба се следи на дневна основа и тие 600 плус жители на Индија од Кина се карантини во центарот за медицински услуги на индиските вооружени сили.

Владата на Индија презела проактивни мерки на сите аеродроми за карантин за секој патник кој има симптоми на грип.

Објекти за лабораториско тестирање за Коронавирус во Индија и Кина Советодавно патничко советување

Индискиот совет за медицински истражувања формира можности за тестирање на Коронавирус низ целата земја. На туристите им се советува и да не ја посетуваат Кина за да спречат ширење на болести. Во Индија практично нема коронавирус.

Посетителите од Кина до Индија НЕ се дозволени, па дури и ако тие патници аплицираат за физичка хартија Visa за Индија или eVisa India (електронска индиска виза преку Интернет), тоа е суспендирани и откажани за жителите на Кина.

Индиска виза, Не Коронавирус во Индија

Посетителите се собираат во Индија заради неговата безбедност во споредба со другите туристички дестинации како Австралија, Индонезија, Тајланд, Виетнам и Јапонија кои имаат активни и зголемени случаи на коронавирус. Заради нејзината безбедност, добро преземените мерки, активната вклученост на владата и соработката на аеродромите и туристичките тела, во Индија нема случаи на коронавирус. Индија е најподготвена и подготвена земја да се справи со какво било појава на коронавирус. Туристите се најбезбедни во Индија во оваа туристичка сезона.

Ние би сакале да ве пречекаме во Индија и за какви било дополнителни појаснувања, контактирајте не Водич за визи за Индија.

Може да ја проверите можноста за аплицирање на оваа веб-страница, за што можат да аплицираат граѓани од над 180 земји Формулар за апликација за индиски визи онлајн.


Осигурете се дека сте провериле подобност за вашата eVisa во Индија.

Граѓани на САД, Граѓани на Обединетото Кралство, Канадски граѓани Француски граѓани може аплицирајте преку Интернет за Индија eVisa.

Ве молиме, поднесете барање за виза за Индија 4-7 дена пред вашиот лет.